Početna Magazin Godine Čovek i smrt Legalizacija namerne smrti (4): Iskustva zemalja sa praksom asistiranog samoubistva i eutanazije

Legalizacija namerne smrti (4): Iskustva zemalja sa praksom asistiranog samoubistva i eutanazije

Dostupnost eutanazije koju izvodi lekar mogla bi da snizi psihološki prag koji je potrebno preći kada se traži pospešena smrt.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U ovom serijalu tekstova Penzin pojašnjava sličnosti i razlike prakse asistiranog samoubistva i eutanazije i obrađuje iskustva zemalja koje su legalizovale jednu ili obe prakse, ili tolerišu njihovo sprovođenje: 
Podaci iz zemalja koje dozvoljavaju obe prakse, i asistirano samoubistvo i eutanaziju, pokazuju da se eutanazija javlja češće: asistirano samoubistvo predstavalja samo 7,8 odsto pospešenih smrtnih slučajeva u Holandiji i dva odsto u Belgiji.Iako su stope eutanazije znatno porasle proteklih godina, asistirano samoubistvo i dalje ostaje redak izbor belgijskih i holandskih pacijenata.

U Švajcarskoj, gde se asistirano samoubistvo toleriše, ali ne postoji poseban savezni zakon, povećanje je slično onom u Belgiji i Holandiji, ali sa manjom učestalošću.

Ogromna prevaga eutanazije nad asistiranim samoubistvom u Holandiji i Belgiji ukazuje na to da, ako pacijenti mogu da biraju, oni više vole da njihov lekar sprovede proceduru.

Budući da su ukupne stope incidencije pospešenih smrti mnogo više u ove dve zemlje u odnosu na oblasti gde je dozvoljeno samo asistirano samoubistvo, dostupnost eutanazije koju izvodi lekar mogla bi da snizi psihološki prag koji je potrebno preći kada se traži pospešena smrt.

Holandija je prva zemlja na svetu koja je legalizovala eutanaziju, i to uz šest uslova:

  • zahtev mora biti dobrovoljan i potvrđen u određenom vremenskom intervalu
  • osoba mora biti potpuno svesna svog zdravstvenog stanja i prognoza
  • sve mora da potvrdi nezavisni lekar
  • smrt mora nastupiti u odgovarajućem obliku, uz prisustvo lekara
  • pacijent mora imati najmanje 12 godina.